BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit, door Peter Kok

The last one van Peter Kok

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit, door Peter Kok

Fitness
Niet dat het nou zo razend interessant is om te weten, maar de meeste stukjes die op deze plaats verschijnen, vinden hun oorsprong in de sportschool.
Super sportief ben ik helaas niet, want ik verpest het gelijk weer door als ik klaar ben buiten eerst een sigaretje te roken.
Desalniettemin streef ik om er minimaal 4 x per week te komen, wat ook weer niet altijd lukt moet ik bekennen.
Maar ik probeer het wel (cardio bedoel ik voor de goede orde, roken nou niet direct) anders ben ik bang dat ik 3 optredens in een weekend met de band niet meer ga trekken.
Het helpt wel om je conditie enigszins op peil te houden.

 

Ooit door Peter Kok

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit door Peter Kok

Gedachten
Maar een uur op een roeibank of een crosscountry-martel apparaat is ook doodsaai. Dus je kunt wel je gedachten lekker laten gaan. Herinneringen komen boven.

Tijdens een optreden geruime tijd geleden zag ik een persoon in een rolstoel binnenkomen.
Na een auto-ongeluk heb ik bijna een jaar zelf een rolstoel moeten gebruiken, dus ik weet een klein beetje hoe het voelt.
Nou zie je wel eens vaker mensen in een rolstoel bij onze optredens. Meestal met begeleider of vriend(en). Ze zoeken dan een rustig plekje.
Maar deze man niet. Hij stond vooraan en bleef daar. Genoot zichtbaar van de band.
Vermaakte zich prima.
Gelukkig maakte men plaats voor hem. Dat is ook wel eens anders.

 

Ik had al een paar keer oogcontact met hem gehad onder het spelen.
Altijd lastig, want je wilt niet dat hij denkt dat je naar hem zit te kijken omdat hij in een rolstoel zit. En dat kan ik me heel goed voorstellen.

Maar de man had het zo naar zijn zin dat hij telkens mijn aandacht trok.
Meestal kijkt iedereen naar de zangeres (terecht) of degene die net een solo doet.
Hij dus niet. Hij keek aan één stuk door naar mij of eigenlijk niet zo zeer naar mij, maar wat ik op de drumkit aan het doen was. Reed zelfs even naar de zijkant (om te kijken hoe mijn voetenwerk was?).

Ooit door Peter Kok

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit door Peter Kok

Drummer
In de pauze wenkte hij me. Dus ik liep naar hem toe om een praatje te maken.
De man was zelf jaren drummer geweest vertelde hij. Had met zijn band in het verleden diverse buitenlandse tours gedaan.
Maar na een zware beroerte was het allemaal over. De man was voor een groot deel verlamd.

We hebben een tijdje zitten praten. Over merken, technieken, kortom dingen waarover drummers altijd praten (en niemand anders interesseren).
Zijn drumstel had hij nog en ondanks dat het een peperduur ding was en hij er niets meer mee kon, wilde hij het ook niet weg doen.
Drummen ging al lang niet meer, maar hij vond het nog steeds te gek om er achter te zitten en terug te denken aan betere tijden.
Soms als er kinderen bij hem over de vloer kwamen die interesse hadden (en welk kind kan een drumstel weerstaan) mochten ze drummen en gaf hij ze aanwijzingen.

Foutje
Hij vond ons een leuke band en zei te genieten. Kreeg een compliment voor mijn drumwerk. Hartstikke leuk. Bood zelfs aan wat te drinken voor me te laten halen.
Later toen de pauze voorbij was en we weer speelden, begon hij te smilen toen ik een fout maakte. Als een partner in crime.

God, wat moet het erg zijn om je favoriete hobby niet meer te kunnen doen door een verlamming of wat dan ook. En dan nog naar andere bandjes/drummers gaan luisteren/kijken. Ik weet niet of ik dat zou kunnen opbrengen. Veel respect voor deze man.

Rick Allen
We kennen natuurlijk de drummer van Def Leppard, Rick Allen, die zijn arm bij een motor-ongeluk kwijt raakte en met een aangepaste kit nog steeds optredens doet. Ook iemand om veel respect voor te hebben. Maar (met veel wilskracht en een aangepaste kit) kan hij nog wel drummen.
De man bij ons optreden niet meer.

Ooit door Peter Kok

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit door Peter Kok

Ooit
Egoïstisch als wij mensen zijn, ga je dat dan projecteren op jezelf.
Ik moet er niet aan denken dat ik ook ooit eens niet meer zal kunnen drummen. Door een ongeluk, ziekte of domweg ouderdom. Eens zal die tijd daar zijn. Maar daar wil ik nu nog niet aan denken.
Doe ik daarom ook maar niet.

 

 

 

Drummen
Ik geniet mateloos van ieder optreden. Iedere oefensessie. Thuis op mijn digitale kit. Het succes met de band.
Maak mijn vriendin (en mijn katten) gek met drummen. Op mijn benen, het stuur en dashboard van de auto en alles waar je maar op kunt slaan. Met stokken, pennen, satéstokjes, messen, vorken, lepels.
Het is een zegen dat je na ruim 45 jaar nog steeds zo van je hobby kunt genieten. Hoop ik het nog heel lang te kunnen blijven doen.

Nieuwe vriend
En ik heb er een vriend bij die me met mijn neus weer even op de feiten heeft gedrukt. Het leven kan zo maar alle kanten opgaan. Geniet van het moment.
BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit door Peter Kok

Wordt vervolgd.
In de komende stukjes zal ik iedere keer een heikel bandonderwerp onder de loep nemen. Puttende uit mijn eigen bandervaring zal ik daarmee proberen over te brengen wat er komt kijken bij het spelen in een band.
Misschien kan ik anderen er zelfs mee helpen!

Wil je meer lezen van Peter Kok in zijn verhalen, BANDJE BEGINNEN, LEUK! Klik dan hieronder op de linken.
Goedbedoelde onhandigheden door Peter Kok
Verbazing in de herhaling door Peter Kok
Piemelgrap naar de Maan volgens Peter Kok
Memories en je komt nog eens ergens, door Peter Kok
Over luisterpubliek en een leuk orkestje

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit door Peter Kok

Livepodium St. Louis Slim

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit door Peter Kok

Website St. Louis Slim

One comment

Gerard
december 31, 2017
Hoi Peter, wat een mooi, ontroerend verhaal zeg. Ook ik ben drummer en kan thuis op zolder lekker oefenen op mijn TD-12 van Roland. En afgelopen vrijdag, de 29e, een optreden gehad met de band. Werd ook weer eens tijd. En wat je schrijft over drummers onder elkaar klopt natuurlijk want gitaristen etc. hebben vaak weinig op met drums 😁. Ik ga je volgen hoor. Groeten, Gerard
Beantwoorden

Geef een reactie

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*