BANDJE BEGINNEN, LEUK! Roadies en (drum)techs

The last one van Peter Kok

BANDJE BEGINNEN, LEUK!
Roadies en (drum)techs

Underdog
Ik heb het op deze plaats al eens vaker gehad over de underdog positie van de drummer in een band.
Naast het feit dat je altijd achteraan staat, nooit op de foto’s te zien bent omdat je achter je cymbalen verstopt zit, krijg je ook nooit de credits die je verdient als zijnde de helft van de ritmesectie van de band. Probeer het maar eens zonder!

Je sjouwt je een breuk aan je spullen en als die eenmaal op locatie zijn mag je de zaak gaan opstellen.
Het zou me ook niet verbazen als veel drummers enge dromen hebben over vleugelmoertjes/boutjes. Ik heb nooit geteld, maar op een doorsnee drumkit zitten er al gauw een stuk of 40.

Opbouwen/afbreken
Soms hebben we wel eens een weekend met drie optredens. Ik mag dan 6 x mijn drumstel uit de schuur halen en in de auto zetten, naar de locatie rijden en opbouwen cq. afbreken. Tussendoor mag ik dan ook nog even drummen. Dat dan weer wel.

Tot zover mijn klaagzang.
Hoe kom ik daarop. Zal ik uitleggen.
Facebook vormt altijd een uitstekende inspiratiebron.

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Roadies en (drum)techs

Roadies en (drum)techs

Drumroadie
Tijdje terug trof ik daar een post aan van een drummer die vroeg wat tegenwoordig het gangbare tarief was voor een drumroadie. Gelet op mijn verhaal hierboven niet zo gek dat hij zo iemand zocht.

Maar goed, er kwamen een aantal reacties.
Eén er van was dat Eur 350,00 excl. BTW en reiskosten wel het absolute minimum was.

Ik zal eerst even uitleggen wat een drumtech is (volgens mij dan).
Dat is een persoon die het hele drumgebeuren van je overneemt. Van het onderhoud van je kit, vervangen van vellen, stemmen, opstellen en weer afbreken. Een handyman op drumgebied dus. Iemand die je veel werk uit handen kan nemen. Het enige wat hij niet doet is je partijen drummen. Dat moet je zelf doen.

Rekensommetje. Eur. 350,00, pakweg 50 Eur. reiskosten, dat is dan Eur. 400,00. Daarover komt 21% BTW. Zitten we op Eur. 484,00. En even voor de goede orde, dat is PER GIG en volgens de man het ABSOLUTE minimum.

 

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Roadies en (drum)techs. Hier Charlie Watts aan het drummen

Roadies en (drum)techs

Charlie Watts
Nou kan ik me voorstellen dat Charlie Watts inderdaad zo iemand in dienst heeft. Misschien wel een heel leger, weet ik veel.
Maar hoeveel drummers van dat kaliber lopen er in Nederland rond?
Ik denk dat een drumtech voor de doorsnee drummer een natte droom is en blijft. Ook voor de (semi-) professionele slagwerkers.

Mijn collega-drummers en drumvrienden die vissen in dezelfde (blues)vijver als onze band, lachen hun lul (sorry, niet genderneutraal) uit hun broek als je een tarief van bijna 500 Eur. per gig noemt om je kitje te laten opzetten en vertroetelen door een drumroadie.
De gages in de blues zijn dus duidelijk helaas niet hetzelfde als die van showorkesten en top-40 bandjes.

 

Hobbybandje
Daarom kon ik het ook niet laten om op die post te reageren.
Iemand die het blijkbaar niet met me eens was liet me op een nogal denigrerende manier in de thread weten dat er een verschil is tussen “hobby bandjes” en “echte muzikanten”. Meen je dat nou man? Dat wist ik niet.

Mijn bandje valt dus onder de noemer “hobbybandje”. Hij had het helemaal uitgezocht. Prima hoor. Ik zit er niet mee. Ik hoef er inderdaad (Godzijdank) niet van te leven.
In mijn wereldje moest ik maar een vriendje zoeken die het voor een paar biertjes doet.
“Echte” drummers zijn nml. super-professioneel bezig en doen het anders.
Voor dat bedrag van 350,00 (excl.) dat werd genoemd zou zijn drumhulpje niet eens uit zijn bed komen.

Zoals gezegd geloof ik best wel dat er in Nederland drummers zijn die dusdanig cashen dat ze een drumtech kunnen veroorloven, van mening zijn dat ze zo iemand hard nodig hebben en het een heel acceptabel bedrag vinden.

Wat me echter irriteerde in het verhaal, was dat als ik af ging op al die reacties, het in Nederland stikt van de beroepsdrummers die uiterst professioneel bezig zijn en beslist drumtechs nodig hebben en daar grote bedragen voor betalen. Eentje had het er zelfs over dat zijn drumtech een soort vader of psychiater voor hem was. Zou hij ook medicijnen verstrekken bij dipjes?

Kensington
Ik zag een keer de drummer van Kensington bij wijze van gimmick zijn stokken door zijn snarevel steken aan het eind van het optreden. Vond het een nogal zielig gebaar. Naast het feit dat het lullig is voor degenen die blij zijn dat ze één maal per jaar geld hebben voor een setje nieuwe vellen, kan hij wel denken dat hij Keith Moon is, maar dat mocht hij willen. En de 60/70’s liggen ook al even achter ons.
Misschien creëert hij er zijn eigen noodzaak voor een drumtech mee. Zo had ik het nog niet bekeken.

Trouwens, misschien heel dom van me, maar roadies behoren toch tot de bandonkosten. Kan een van die mannen ook niet het drumkitje opzetten. Of moet iedere muzikant zijn eigen tech en die uit zijn eigen zak betalen?

Nog iets uit de praktijk. Jaren geleden heb ik een optreden gezien van Canned Heat (yes, die van Woodstock ‘69). Toch niet echt een hobbybandje. Met Fito de la Parra op drums. Ik was nogal vroeg. En wat zag ik, Fito bouwde zelf zijn kit op. Had blijkbaar geen drumroadie nodig. Hij kon het zelf wel.

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Roadies en (drum)techs hier een hele orkestbak vol

Roadies en (drum)techs

Klassiek
In de klassieke muziek komen ook beroepsmuzikanten voor. Dus we gaan het even verder doorvoeren. Iedere muzikant zijn eigen tech.
Viooltechs, trompettechs, paukentechs, triangeltechs, cellotechs, hoorntechs, harptechs en uiteraard de dirigenttech om het stokje (het baton) te sjouwen, op te poetsen en klaar te leggen.
Die staan dan achter de muzikanten klaar om in te grijpen als de nood aan de man komt en er een snaar breekt of andere rampen plaatsvinden. Zullen wel de concertkaartjes duurder worden door al dat extra personeel. Krijgen we dat weer.

 

Ik stel mijn eigen kit wel op en dat nieuwe vel zet ik er ook zelf wel op. Ben mijn eigen drumtech zogezegd. Wat meer moeite, maar ik spaar er in ieder geval blijkbaar een hoop geld mee uit.

 

Wordt vervolgd.
In de komende stukjes zal ik iedere keer een heikel bandonderwerp onder de loep nemen. Puttende uit mijn eigen bandervaring zal ik daarmee proberen over te brengen wat er komt kijken bij het spelen in een band.
Misschien kan ik anderen er zelfs mee helpen!

Wil je meer lezen van Peter Kok in zijn verhalen, BANDJE BEGINNEN, LEUK! Klik dan hieronder op de linken.
BANDJE BEGINNEN, LEUK! Gigs
BANDJE BEGINNEN, LEUK! Ooit, door Peter Kok
Goedbedoelde onhandigheden door Peter Kok
Verbazing in de herhaling door Peter Kok
Piemelgrap naar de Maan volgens Peter Kok

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Roadies en (drum)techs

Livepodium St. Louis Slim

BANDJE BEGINNEN, LEUK! Roadies en (drum)techs

Website St. Louis Slim

2 comments

Sjaak Hofstede
januari 14, 2018
Ach ja Peter, er zijn mensen die vallen eerst heel erg omhoog. Velen daarvan hebben daardoor een hoogte bereikt, die hen nog harder naar beneden doen vallen. Oftewel, door lekker met beide pootjes in je eigen schoenen te blijven staan bereik je meestal wat je wil. Respect heet dat geloof ik.
Beantwoorden
Gtarjo
januari 17, 2018
Rob Kloet ( The Nits) zit aan de zijkant van het podium, zodat hij constant contact heeft met de rest van de band, en zo ken ik er wel meer hoor. Moet je eens proberen man. Vooral lekker blijven drummen. Punt.
Beantwoorden

Geef een reactie

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*